2013-07-13

Portföljens avkastning

Vilken avkastning kan vi förvänta oss av fondportföljen, som beskrevs nedan? Det är givetvis omöjligt att säga exakt vilken avkastning den kan ge, men vi kan få en uppfattning om detta genom att titta tillbaka på vad den skulle ha gett de senaste åren.

Ett enkelt sätt att göra detta är att helt enkelt använda Morningstar och funktionen "Jämföra fonder". Vi söker upp fonden Catella Avkastningsfond och markerar den i kryssrutan till vänster om fonden, i sökresultatet, när vi t.ex. söker på Catella, med funktionen "Sök Fonder".

Sedan söker vi på Avanza och markerar fonden Avanza Zero.

Nu har vi två markerade fonder och klickar nu på funktionen "Jämför". Vi får upp ett diagram med de båda fonderna och under diagrammet finns data för de båda fonderna. Nu klickar vi på "Per år".

Vi får nu fram den genomsnittliga avkastningen per år, för varje fond, samt även en snittavkasstning för de valda fonderna, d.v.s. fondportföljens avkastning, eftersom vi har valt fördelningen 50% av varje fond. Portföljens snittavkastning de senaste åren är:

3 års snitt:   5,96 % per år
5 års snitt:   7,04 % per år

Är detta bra eller dåligt? Vi kan jämföra med en av de bästa blandfonderna, AMF Balansfond, som har haft följande avkastning:

3 års snitt:   7,19 % per år
5 års snitt:   8,38 % per år

Vi ser alltså att vår portfölj inte riktigt hänger med AMF Balansfond. Vad kan det bero på?
Eftersom aktiemarknaden har gått upp ganska rejält under senaste tre till fem åren, så är det givetvis viktigt hur stor andelen aktier man har i sin portfölj. Vi har 50 % aktier i vår portfölj och AMF Balansfond har för närvarande cirka 65 % aktier.

Om vi antar att AMF Balansfond har haft 65 % aktier i snitt under de senaste tre till fem åren, så kan räkna om avkastningen för vår portfölj, med antagandet att vi också hade haft 65 % aktier, enligt följande:

65 % Avanza Zero och 35 % Catella Avkastningsfond, skulle de senaste 3 åren ha avkastat
0,65 x 8,5  +  0,35 x 3,4  =  6,7 % per år.

Under de fem senaste åren skulle denna portfölj ha avkastat
0,65 x 10,0  +  0,35 x 4,1  =  7,9 % per år.

Vi ser att vår portfölj inte riktigt hänger med AMF Balansfond, trots att vi justerat för andelen aktier och räntor. Orsaken kan vara att AMF Balansfond har haft obligationer i sin fond, som har utvecklats väl, p.g.a. att räntorna har sjunkit, vilket höjer värdet på obligationerna.

Om vi jämför AMF Räntefond Lång med Catella Avkastningsfond, så ser vi att AMF Räntefond Lång har gett betydligt bättre avkastning under de senaste tre till fem åren.

Vi kan helt enkelt testa hur portföljen skulle fungerat med denna räntefond.
Vi studerar alltså följande fondportfölj:

50 % Avanza Zero
50 % AMF Räntefond Lång

Enligt Morningstar skulle denna portfölj ha haft följande avkastning:

3 års snitt:   6,43 % per år
5 års snitt:   8,56 % per år 

Vi ser nu att denna portfölj har haft en högre avkastning än vår ursprungliga portfölj. Den har även haft lite högre avkastning än AMF Balansfond över 5 år.

Men eftersom vi tror på ett skifte på mot högre räntor på sikt, samt att vi vill ha en tryggare och jämnare avkastning, så väljer vi trots allt Catella Avkastningsfond i vår portfölj. Om man jämför Catella Avkastning med AMF Räntefond Lång, så ser man att Catellas fond har gått bättre de senaste 3, 6 och 12 månaderna.

Vi skulle gärna vilja studera vår portfölj över lite längre tidsperiod, men tyvärr har Avanza Zero inte några avkastningssiffror för 10 år och 15 år. För att få en uppfattning om vad avkastningen kan bli på lite längre sikt, kan vi ersätta denna fond med fonden Handelsbanken Sverigefond Index, som är en av de äldsta svenska indexfonderna på marknaden. Dock får vi ta i beaktande att denna fond inte är gratis, som Avanzas fond är, utan har en ganska hög avgift för att vara en indexfond, nämligen 0,65 %. Portföljen har nu följande utseende:

50 % Handelsbanken Sverigefond Index
50 % Catella Avkastningsfond

Denna porfölj skulle ha haft följande avkastning de senaste åren:

  3 års snitt:   5,67 % per år
  5 års snitt:   6,40 % per år
10 års snitt:   7,66 % per år

Eftersom vi vill ha ännu längre historik, blir vi tvungna att byta ut även Catella Avkastningsfond. Vi hittar ingen bra liknande fond med lång historik, så vi får välja t.ex. SPP Penningmarknadsfond, som är en kort räntefond. Portföljen har nu följande utseende:

50 % Handelsbanken Sverigefond Index
50 % SPP Penningmarknadsfond

Denna portfölj skulle ha haft följande avkastning:

  3 års snitt:   5,16 % per år
  5 års snitt:   5,56 % per år
10 års snitt:   6,85 % per år
15 års snitt:   4,35 % per år

Sammanfattningsvis så ser vi att vår portfölj har förutsättningar att avkasta cirka 5 till 7 procent per år, i genomsnitt, om vi behåller portföljen under lång tid. Är vi inte nöjda med detta, får vi ta en högre risk genom att öka aktieandelen, från 50 % till förslagsvis 60 % eller 65 %. Om vi vill ha lägre risk, kan vi helt enkelt minska aktieandelen till 40 % eller 35 %. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar