2013-07-11

En bra räntefond


Ja, det verkar ju som att det första inlägget blev publicerat korrekt. Det ger ju lite mersmak, så nu fortsätter jag blogga lite till. Varför inte skriva lite om en bra räntefond?

I dagens läge med ganska stor osäkerhet om vart olika marknader är på väg, kan det vara idé att fundera lite extra på räntefonder. Tittar man tillbaka några år har ju ränteläget sjunkit ganska ordentligt, vilket har varit bra för lite längre räntefonder, som till exempel obligationsfonder, företagsobligationsfonder, realräntefonder, m.fl.

Nu kan vi eventuellt stå inför ett skifte, som kan innebära att räntorna slutar att falla och istället planar ut och kanske börjar stiga på sikt.

Marknaderna är mer eller mindre på helspänn inför vad som skall ske i USA och vad deras centralbank, FED, skall göra. Man oroar sig för att FED skall börja minska på de "kvantitativa lättnader" som har pågått en längre tid. Att detta kommer att ske är man införstådd med, men debatten handlar om när detta skifte skall börja. Arbetslösheten i USA är en viktig faktor i detta sammanhang. När arbetslösheten har fallit till en viss nivå, då kan centralbanken börja minska på stimulanserna och det kommer då att påverka räntorna uppåt. 

Med utgångspunkt från detta, tror jag att långa räntefonder är mindre intressant, för närvarande. När ränteläget stiger, så brukar långa räntefonder gå mindre bra och tvärtom.

Samtidigt är vanliga korta räntefonder inte heller speciellt roliga just nu. Vad kan vi då ta oss till? Ja, man kan ju försöka hitta någon bra medellång räntefond.

En fond i denna kategori som jag länge har haft ett gott öga till är Catella Avkastningsfond. Den har följande betyg (eller rating) hos Morningstar:
  • 3 års-rating:    4 stjärnor (av fem möjliga)
  • 5 års-rating:    5 stjärnor
  • 10 års-rating:  5 stjärnor
  • Total-rating:    5 stjärnor
Avkastningen i snitt per år, har varit enligt följande:
  • 3 års snitt:   3,4 %
  • 5 års snitt:   4,1 %
  • 10 års snitt: 4,0 %
Om man dessutom tittar på den riskjusterade avkastningen, sharpe-kvoten, över 10 år, så är den 1,7. Detta är en mycket bra siffra! Det innebär att en investerare får en bra avkastning i förhållande till den risk man tar. Det vill säga, fondens avkastning varierar inte speciellt mycket över tiden, utan den ger en stabil och trygg avkastning.

Även hos Fondmarknaden.se har fonden högsta betyg.

Dessutom har fonden fått utmärkelser av Lipper, se vidare Catella Fonder.

Jag har själv investerat i fonden, både privat och i premiepensionen. Från tid till annan har jag även haft en del andra räntefonder, men detta är en fond som har stått sig, i ur och skur. Jag rekommenderar den varmt.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar