2013-07-12

Dags att skapa en fondportfölj

Du som har läst nedan, vet att vi nu har en bra räntefond och en bra aktiefond. Det är faktiskt allt vi behöver för att skapa en fondportfölj. En fondportfölj är helt enkelt ett antal fonder som man har i en fonddepå.

Den allra enklaste fondportföljen man kan tänka sig är ju egentligen en portfölj som bara består av en enda fond. Om man vill sprida riskerna på flera tillgångsslag, t.ex. aktier och räntor, så blir det naturligt att välja en blandfond, om man vill ha en enda fond. En blandfond brukar ju bestå av just aktier och räntor. Problemet med en blandfond är att förvaltningsavgiften kan vara ganska hög. 

Fördelen är förstås enkelheten, att bara ha en enda fond. Det kan vara helt ok i vissa fall. Men om man är lite om sig och kring sig, så kan det helt klart vara bättre att själv välja två fonder.

I vårt fall har vi en räntefond, Catella Avkastningsfond, som har en förvaltningsavgift om 0,70 %, samt en aktiefond, Avanza Zero, som är helt gratis.

Om vi nu helt enkelt bestämmer oss för att investera 50 % av kapitalet i aktiefonden och 50 % i räntefonden, så blir den totala förvaltningsavgiften enligt följande:
0,5 x 0,70  +  0,5 x 0,00  =  0,35 + 0,00  =  0,35 %.

Är detta billigt? Om vi nu går in på morningstar.se och söker på blandfonder så ser vi att det är mycket billigt. I själva verket blir det nog mycket svårt att slå. En av de allra billigast och dessutom bästa blandfonderna är AMF Balansfond, som har en förvaltningsavgift om 0,40 %.

Fördelen med att välja två fonder är att vi kan anpassa andelen aktier och andelen räntor efter eget tycke och smak. Normalt brukar man ju dra ner aktiedelen, ju äldre man blir, t.ex. i pensionssparande i premiepensionen.

En annan fördel med att välja två fonder är att vi kan välja att göra en justering av fördelningen, t.ex. en gång om året. Detta kallas rebalansering.

Antag att börsen har går upp kraftigt under året. I slutet av december månad kanske detta har gjort att andelen aktier i portföljen har ändrats från 50 % till 60 %. Samtidigt har räntefonden gått som den brukar gå, tryggt och säkert, men jämfört med aktiefonden har den inte rört sig speciellt mycket. Andelen räntor är 40 % i slutet av december.

När vi nu loggar in på vår fonddepå i slutet av december månad, vill vi återställa balansen, d.v.s. vi vill rebalansera fondportföljen. Vi säljer ett antal andelar i aktiefonden och köper ett antal andelar i räntefonden.

Hur vet vi hur mycket vi skall sälja och köpa? Vi tar helt enkelt det totala depåvärdet och delar med två. Det är detta belopp som skall placeras i varje fond. Tag aktiefondens aktuella värde och dra ifrån halva depåvärdet, så får du det belopp som skall säljas av från aktiefonden.

Det kan kanske verka lite jobbigt och göra detta, genom att först sälja och sedan köpa. I så fall kan man helt enkelt sätta in nya friska pengar i depån och fördela dessa på de båda fonderna så att man återställer balansen.

Vad är det för vits med detta egentligen? Jo, i det första alternativet, när vi säljer av andelar i aktiefonden, så innebär det att vi tar hem en vinst. Aktiefonden har ju faktiskt ökat i värde under året och vi tar hem en del av vinsten och placerar den i räntefonden.

Hade det varit tvärtom, d.v.s. att aktiefonden hade gått ned, då hade vi gjort tvärtom. Vi hade sålt av andelar i räntefonden och köpt billiga andelar i aktiefonden.

Rebalansering innebär alltså att vi köper billigt och säljer dyrt. Precis det som de flesta investerare har som mål att göra.

Hade vi istället gått in med nya friska pengar i depån, så hade vi i det ena fallet köpt mer i räntefonden och lite mindre i aktiefonden, vilket är bra eftersom den hade gått upp och andelarna nu var ganska dyra. I fallet då aktiemarknaden hade gått ned, så hade vi köpt mest i aktiefonden, vilket var bra eftersom andelarna nu var ganska billiga.

Målsättningen bör kanske vara att göra en rebalansering cirka en gång per år, men det är absolut inget man behöver känna sig tvungen att göra. Skulle man glömma av det, så är det inte hela världen, men det kan vara bra att ha i minnet, att det faktiskt kan ha en positiv effekt, om man gör detta lite då och då.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar