2013-07-22

Öppna ett ISK-konto



Nu är vi redo att öppna ett fondkonto hos en lämplig bank eller internetbank.Enligt tidigare har vi kommit fram till att det är ett ISK-konto vi skall välja. Vi har även valt ut två fonder, aktiefonden Avanza Zero och räntefonden Catella Avkastningsfond.

Eftersom fonden Avanza Zero endast finns hos internetbanken Avanza Bank, samt inom premiepensionen hos Pensionsmyndigheten, måste vi öppna vårt konto hos Avanza Bank, om vi skall kunna investera i fonden Avanza Zero.

En annan internetbank som kan användas är Nordnet. Den banken har naturligtvis inte fonden Avanza Zero, men den har en del andra indexfonder att välja på. De har till exempel en egen indexfond som heter Nordnet Aktieindex Sverige, som har en ganska låg förvaltningsavgift om 0,29%. Dess index är OMX Stockholm Benchmark Cap GI, som är ett lite bredare index än vad Avanza Zero använder. Nordnets fond representerar de cirka 80 till 100 största och mest handlade aktierna på Stockholmsbörsen, medan Avanza Zero investerar i de cirka 30 mest omsatta aktierna. En fördel med Nordet är att man för det mesta kan investera små belopp, ofta från ett hundra kronor.

Men som sagt, eftersom vi gärna vill investera i fonden Avanza Zero, eftersom den är helt gratis, så väljer vi att öppna ett ISK-konto hos Avanza. Det är enkelt att öppna ett ISK-konto, totalt tar det bara en eller ett par dagar, innan man har gjort de nödvändigaste åtgärderna.

Man går helt enkelt in på internet och söker upp hemsidan för Avanza, www.avanza.se.
Där väljer man ”konton”, för att se vilka konton som finns att välja bland.
Eftersom vi enligt tidigare har kommit fram till att vi skall välja ett ISK-konto, klickar vi på ”ISK” för att få mer information om ISK. Sedan klickar vi på ”Öppna ISK”.

Det bör här påpekas att Avanza nyligen har utvecklat sin hemsida (sajt) och har i samband med detta skapat en ny sajt. Man kan välja den gamla sajten eller den nya sajten. I detta exempel har vi valt den nya sajten.

Nu får vi en fråga om vi är kund hos Avanza Bank. För att öppna konto hos Avanza Bank måste man vara kund hos Avanza Bank. Vi utgår här från att vi inte är kund hos Avanza.

Även om vi skulle vara kund hos Avanza kan det vara en fördel att öppna kontot som om man inte redan var kund. Fördelen är att man får ett konto som inte automatiskt kopplas ihop med tidigare konton. Det blir då lättare att separera transaktioner som rör det nya kontot, från övriga transaktioner. Om man vill kan man senare koppla ihop det nya kontot med övriga befintliga konton.

Nu blir man ombedd att ange personnummer. Därefter blir man ombedd att ange namn och adress, med mera. Därefter får man en fråga om vi vill välja kundkategori Premium eller kundkategori  Bas. Skillnaden mellan dessa är att om vi planerar att handla med akiter, så skiljer sig villkoren för courtage åt. Eftersom vi planerar att endast investera i fonder, väljer vi Premium. Ring till Avanzas kundtjänst och fråga för mer information.

Därefter kan vi signera avtalet med e-legitimation. Till sist återstår att lämna information som krävs på grund av penningtvättlagen. När detta är gjort är vi klara.

Till saken hör att av någon anledning skapas ytterligare ett konto, nämligen ett vanligt fondkonto. Detta konto behöver vi inte bry oss om tills vidare.

Nu har det kommit ett par meddelanden i inboxen. Man klickar på det lilla brevet högst upp till höger för att läsa dessa meddelanden.

Ett av dessa meddelanden säger att det nya ISK-kontot är registrerat, samt att man inom kort kommer att få ett nytt meddelande om att konto är aktiverat och därmed kan börja användas.

När detta är klart återstår att överföra pengar till ISK-kontot. Det gör man enklast med autogiro från annan bank eller genom att koppla ihop ISK-kontot med ett annat konto hos Avanza Bank och sedan föra över pengar mellan dessa konton. Man kan också göra en insättning till kontot.
Kontakta Avanzas kundtjänst för mer information om hur detta går till.

Som synes är det ganska enkelt att öppna ett ISK-konto, men ofta är det detta moment som många inte tar sig igenom av olika skäl. Eftersom det inte kostar något att ha ett ISK-konto, borde i princip alla ha ett sådant konto, eftersom i princip alla borde ha någon form av långsiktigt sparande.

Vi har här lite kort beskrivet hur det går till att öppna ett ISK-konto hos Avanza. Det går givetvis också bra att öppna ett ISK-konto hos någon av de vanliga bankerna, som till exempel Handelsbanken, SEB-banken, Swedbank eller Nordea. Det skadar inte att ha fler än ett ISK-konto, så vill du börja med ett konto hos din vanliga bank, så går det givetvis bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar