2013-07-12

En bra aktiefond


Nedan skrev jag om en bra räntefond, så nu kan det vara dags att skriva om en bra aktiefond. Som svensk investerare är det en klar fördel att investera i Sverige. Om man investerar utomlands får man för det mesta en valutaeffekt. Det finns visserligen fonder som är valutasäkrade, men de allra flesta är inte det.

Dessutom har man som svensk investerare en mer direkt tillgång till information om vad som händer i Sverige och hur svenska aktiebolag påverkas av olika skeenden.

Många kritiserar fonder för att de har höga avgifter. Om man då istället väljer att investera i en indexfond, med låga avgifter, kan man få höra att de är tråkiga och dåliga, eftersom de aldrig slår index. Indexfonder brukar dessutom trots allt ha en viss avgift, som inte är försumbar och därför påverkar avkastningen.

Det är alltså svårt att hitta den perfekta fonden, som dels följer eller helst slår index. Samtidigt som den bör vara billig, finnas lätt tillgänglig, öppen för alla former av sparande, även små belopp, m.m.

Gratis är gott, brukar man ju säga, så varför inte försöka hitta en bra gratisfond. Det finns ju faktiskt en fond som uppfyller de flesta krav man rimligen kan ställa, förutom tillgängligheten då. Fonden jag tänker på är Avanza Zero. Det är en svensk indexfond, som placerar enligt det svenska indexet SIX30RX, på Stockholmsbörsen. Indexet omfattar de cirka 30 värdemässigt mest omsatta aktierna, vilket alltså är stora bolag. För närvarande utgörs fonden till cirka 30 % av aktier i de tre bolagen Hennes & Mauritz, Nordea och Ericsson. De sju största innehaven utgör tillsammans cirka 50 % av fonden.

Jämför man med en bredare indexfond, som till exempel Handelsbanken Sverigefond Index, så ser man att de tre största innehaven i Handesbankens fond utgör cirka 22 % av fonden och de sju största innehaven utgör tillsammans cirka 39 %.

Detta visar alltså att Avanza Zero är en mer koncentrerad fond än fonden Handelsbanken Sverigefond Index. Trots detta har Avanza Zero bättre Sharp Ratio (riskjusterad avkastning), nämligen 0,52 jämfört med 0,44. Det vill säga en investerare får mer betalt för sitt risktagande i Avanzas fond, än vad man skulle få i Handelsbankens fond. 

Enda kruxet med Avanza Zero är att den inte finns tillgänglig överallt. Om du blir kund hos Avanza, så kan du placera i fonden, i deras olika depåer, allt från vanligt fondkonto, till kapitalförsäkring, IPS, ISK, m.m. Dessutom finns fonden tillgänglig inom premiepensionen.

Fonden är helt gratis, d.v.s. man tar inte ut någon form av förvaltningsavgift eller liknande.

Är det då en bra fond? Ja, om man nöjer sig med att följa med index, så är det en av de absolut bästa fonderna. Morningstars rating är högst möjliga, fem stjärnor av fem möjliga. Även ratingen för tre år och fem år är högsta möjliga.

Fonden startade 2006-05-22, vilket betyder att den har funnits i över sju år.

Avkastningen per år ligger på i snitt 10,0 % över 5 år, samt 8,5 % i snitt över 3 år. Detta är bra, om man betänker vad finanskrisen har inneburit för aktiemarknaden sedan 2006.

Sammanfattningsvis tycker jag att detta är en mycket bra basfond, för en svensk investerare.

Nu har vi en bra aktiefond och en bra räntefond (enligt nedan) och kan därför snart gå vidare och skapa en fondportfölj, som innehåller dessa båda fonder. Jag återkommer till detta inom kort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar